На коя река са разположени най-много градове в България?Достъпът до вода е ключов фактор при

...
 На коя река са разположени най-много градове в България?Достъпът до вода е ключов фактор при
Коментари Харесай

Урок по география: На тази река в България има най-много градове

 

На коя река са ситуирани най-много градове в България?

Достъпът до вода е основен фактор при построяването на обитаеми места. Затова не е изненадващо, че реките постоянно са желан избор за разположение на градове.

Днес ще разгледаме кои реки в България са дом на най-много градове, като ще изключим река Дунав, защото тя е гранична река, съобщи Дунав мост.

Класацията е подредена по брой градове, а не по сбор обитаеми места, така като градовете са по-населени и играят по-важна роля в публичния и икономическия живот.

Река Марица е с най-много градове по поречието си – цели 12, ситуирани в 4 области: Софийска, Пазарджишка, Пловдивска и Хасковска.

Река Искър е на второ място с 9 града, само че има най-вече села (38) от класацията. Преминава през 5 области: Софийска, София-град, Врачанска, Ловешка и Плевенска.

Река Струма дели второто място по брой градове (9) с Искър. Протича през 3 области: Пернишка, Кюстендилска и Благоевградска.

Река Тунджа е от огромно значение за България, минава през 5 области и обгръща 5 града: Калофер, Павел баня, Николаево, Ямбол и Елхово.

Река Янтра заема петото място с 5 града, ситуирани в 3 области: Габрово, Велико Търново и Русе.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР